Water

In het kader van klimaat, energie en zuinigheid heb ik het nog weinig over water gehad. Ook water is een grondstof waar we dus erg zuinig mee om moeten gaan. Vandaag stond er een in memoriam in de krant van Arjen Hoekstra, Bevlogen bedenker van de ‘watervoetafdruk’. Ik had de naam nog niet eerder gehoord, maar de man heeft ondanks zijn veel te korte leven veel voor het wereldwijde watermanagement betekend. In Nederland komen we wanneer het over watermanagement gaat niet veel verder dan Wim-Lex, maar wereldwijd blijkt de heer Hoekstra de meest geciteerde wetenschapper op dit gebied te zijn.

Het waterverbruik gaat zoals alle verbruik weer erg over getallen. Ook dit keer ga ik er weer niet aan ontkomen om wat cijfers te noemen om het probleem helder te krijgen. In het Volkskrant stuk van 12-12 worden al de cijfers genoemd waarvan je vanzelf wel duizelig wordt. Het duidelijkste getal is de 107 liter die we thuis per persoon per dag gebruiken. Nogmaals, 107 liter per persoon per dag!!!!!!!! Dit gaat op aan douchen, thee zetten, wc doorspoelen, koken, autowassen, tuin sproeien en meer van zulks.

Dit is echter nog maar peanuts in vergelijk met het wereldwijde water verbruik. Omgerekend komt dat neer op ca. 4000 liter per dag per wereldbewoner. Nogmaals, 4000 liter per dag per wereldbewoner!!!!!!!!! Bedenkend dat er in de derde wereld vaak helemaal geen water voorradig is, is de rekensom snel gemaakt dat er in ons rijke westen dus misschien wel 7000 liter per persoon per dag nodig is. In het stuk staan ook wat voorbeelden waar dit dan zoal aan opgaat. Voor het maken van 1 liter frisdrank is bv al ca. 100 liter water nodig. Het maken van suiker is hier de grote oorzaak van. Het staat er niet expliciet bij, maar ik kan zelf wel bedenken dat een redbulletje zomaar nog meer kost. Dat de blikjes daarna nog overal rondzwerven is een vervolg probleem waar ik me ook nog wel eens druk over zal maken. Nu eerst water.

Vlees en kleding zijn de grote verbruikers. Vegetariër worden en vooral 2de hands kleding aanschaffen en dan alleen wanneer je echt iets nieuws nodig heb, zijn dus de dingen waar je eigenlijk zelf het makkelijkste invloed op hebt. Ik doe mijn best door minder vlees te eten en weinig nieuwe kleding te kopen. Eerlijkheidshalve moet ik daar wel bij vermelden dat ik vlees dus te lekker vind om helemaal uit mijn systeem te halen. We eten aanzienlijk minder vlees en datgene wat we eten heeft zoveel mogelijk een biologische herkomst. Het is een druppel, maar ook hiervoor geldt dat alle kleine beetjes helpen. Bij het kopen van kleding zouden we nog wat meer over de herkomst na kunnen denken maar ook ik laat me vaak door impulsen leiden. Niets menselijks is mij vreemd.

Mijn blog gaat toch vooral over het huishouden en vooral het huis. Het getal van 107 liter per persoon per dag is dan ook even de basis. Dat douchen en de wc doorspoelen de grootverbruikers zijn is niet moeilijk voor te stellen. Korter douchen en dan ook het liefst koud hebben de meeste invloed. Korter kan altijd korter, maar het houdt een keer op. Koud vind ik geen optie. Ik lees er andere verhalen over, maar mijn dag begint gewoon met een warme douche. Het duurt echter even voordat het water warm wordt. Voorheen stonden we daar rillend naar te kijken en te wachten tot eindelijk de damp er vanaf kwam. Inmiddels staat er een lege emmer naast de douche. Hierin vangen we het water op zolang het nog koud is om daar later het toilet mee door te spoelen. Ook sparen we wat kleine boodschappen op (alleen op de bovenverdieping) om deze eenmalig door te spoelen met het opgevangen douchewater. Op het aanrecht staat een waterkoker en een grote thermosfles. Het afwaswater moet ook eerst opwarmen en dat vangen we dan weer op om thee van te maken. 

Alle kleine maatregelen bij elkaar leveren echt resultaat op. In 2015 verbruikte wij nog 105 liter per persoon per dag. Inmiddels zijn we via 88 en 85 al beland op de 79 liter p.p. per dag. Het douchewater opvangen doen we pas een paar maanden. Het kan niet anders dan dat we volgend jaar nog lager uit gaan komen. Binnenkort schaffen we ook nog een regenton aan om geen kraanwater meer voor de tuin te hoeven gebruiken. Al zeg ik het zelf, we zijn best wel goed bezig (Al kan het altijd beter)

2 Replies to “Water”

  1. Goed bezig Wim en Maaike. Sinds kort vangen we ook het koude “opwarmwater” op. Ik douche overigens meestal koud wat me heel goed bevalt. Dan hou je het kort. De volgende heeft dan eerder warm water. We gaan wat van je suggesties overnemen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s