Marketing terreur (2)

Mijn gevoel, en dat is natuurlijk geen officiële rekeneenheid, zegt dat alles wat ik inmiddels aangeschaft heb op het gebied van energie besparen minder opbrengt dan op de desbetreffende verpakkingen of websites staat. Het is een gevoel en ik ben zo als gezegd geen wiskundige dus ik kan niet alles bewijzen. Het lijkt me verstandig dat ik de namen van de leveranciers van lampen, vloerisolatie, en nog wat andere gadgets niet zal noemen. Het brengt toch iets op en daar was het me uiteindelijk om te doen. Wel wil ik er los van het bovenstaande één uit lichten. Zonnepanelen.

Vooraf heb ik me redelijk uitgebreid laten informeren. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de leverancier die voor de gemeente de collectieve aankoop regelde. Een goed verhaal en niet de hoogste opbrengsten voor de laagste prijs, maar een betrouwbaar goed systeem voor een iets hogere prijs. Een leverancier naar mijn hart.

Rekening houdende met ons energie verbruik, de stand van het dak en de opbrengst per paneel zouden 8 panelen voldoende moeten kunnen zijn. Met het idee dat we in de toekomst elektrisch zullen gaan koken, dat wat meer opbrengst goed is voor het milieu en dat er ruimte op het dak is om wat extra’s te doen hebben we er voor gekozen om 10 panelen aan te schaffen. De leverancier geeft meerdere malen aan dat ze de opbrengst niet heel hoog inschatten om teleurstelling te voorkomen, maar 2400 KwH moet op jaarbasis toch wel mogelijk zijn. In 2017 was ons verbruik rond de 1900 KwH, dus er zou wel wat ruimte moeten zijn. Omdat we die ruimte hadden hebben we er bewust voor gekozen om iets meer elektra t.o.v. gas te gaan gebruiken. Meer de oven gebruiken en water en eieren koken in elektrische kokers. We waren er dus op voorbereid dat het verbruik iets hoger zou kunnen zijn. Het feit dat we steeds bewuster met onze energie omgaan zou er voor meten zorgen dat die stijging binnen de perken zal blijven.

Met zo’n stukje schrijven verval je erg snel in een overdosis aan getallen. Toch voel ik me verplicht om er nog wel wat te benoemen. Zonder deze getallen zou de “aanklacht” aan de marketing terreur wat erg vrijblijvend zijn. Met het bovenstaande in gedachte zullen dit dan toch wel verbazingwekkende getallen zijn. Als eerste ons elektra en gas verbruik in 2018. Gas = 760 m3 en elektra 2052 Kwh. Dat is ietsje minder gas en iets meer elektra t.o.v. 2017. Dat is zoals gepland. Met de ingeschatte opbrengst van de zonnepanelen zou dat dan ook perfect moeten zijn.

U voelt echter al een maar aankomen. Ondanks het feit dat 2018 algemeen wordt gezien als het beste jaar voor zonnepanelen was onze opbrengst slechts 2040 Kwh. Even snel berekend is dat 10% minder dan voorspiegelt en 10 Kwh minder dan ons uiteindelijke verbruik. De teleurstelling was dan ook groot en hierover heb ik contact opgenomen met de leverancier. In eerste instantie is de reactie; Dat kan gebeuren meneer, ik snap het ook niet helemaal waarom het zo is, maar resultaten uit het verleden…….. en nog wat van zulk soort dooddoeners. Na wat aandringen geeft de leverancier aan dat de opbrengst inderdaad wel erg teleurstellend is en dat hij iemand langs stuurt om alles door te meten.

Uiteindelijke conclusie is dat we in de zomer echt een topopbrengst hebben gehad, maar dat in de winterperiode de opbrengst heel ver achter blijft. De laagstaande zon en de enorme bomen die achter ons huis staan zorgen er voor dat we een groot gedeelte van het jaar niet zo veel aan de panelen hebben. Dat is natuurlijk jammer, maar daar is niet zo heel veel aan te doen. Vooraf zou hier met de berekeningen echter meer rekening mee gehouden moeten worden. Zonder dat blijft het advies van de leverancier toch een beetje een algemeen marketing verhaaltje en daar heb ik niet zo heel veel mee.

Dat had u waarschijnlijk al wel begrepen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s