Marketing terreur (1)

Het klimaat en getalletjes. Het blijkt een moeilijke combinatie te zijn. Ik begrijp de dilemma’s van de marketingafdelingen. Wanneer je de opbrengsten van je product te laag voorspiegelt dan snijd je jezelf in de vingers. De concurrentie biedt hogere opbrengsten en de consument gaat nu eenmaal voor het hoogste rendement voor de beste, beter bekend onder de naam laagste, prijs. Je kunt als bedrijf ook niet te hoog inzetten, het moet ten opzichte van de concurrentie wel betrouwbaar overkomen. Klinkt het te mooi om waar te zijn, dan is het ook te mooi om waar te zijn! Probeer binnen die marge maar eens een eerlijk advies aan je klanten te geven.

Wanneer je je een beetje verdiept in de klimaat problemen kan het niet anders dan dat je geconfronteerd wordt met een onnoemlijke hoeveelheid aan getallen. Opbrengsten, kosten, verbruik, alles wordt weergegeven in getallen. Helaas ben ik niet in het bezit van een wiskunde knobbel waardoor het me vaak duizelt. Bomen, bos, klok, klepel, zie alles maar eens op de juiste manier met elkaar te combineren. Voor de gemiddelde consument  geen eenvoudige materie. En toch hebben/krijgen we er allemaal mee te maken. Alles wijst er op dat de aarde naar de knoppen gaat als we er niet snel wat aan gaan doen. We moeten in actie komen!

Zoals in mijn eerdere blogs aangegeven ben ik daar al uitgebreid aan begonnen. Nu ik enige tijd bezig ben is het mogelijk om te kijken of investeringen hun “beloofde” rendement ook daadwerkelijk opleven. Nou, mijn eerste conclusie is dus eigenlijk dat ik te maken heb gehad met mooie verkooppraatjes. Ik begrijp dat je pas daadwerkelijk een conclusie kan trekken na een langere periode van meten. Ook begrijp ik dat er heel veel externe factoren zijn waar de gemiddelde fabrikant geen invloed op heeft. En ondanks dat er vast verzachtende omstandigheden zijn en dat je het ene jaar niet één op één met elkaar kunt vergelijken denk ik toch dat ik en met mij waarschijnlijk velen toch “slachtoffer” zijn van de wereldwijde marketing terreur. Websites en verpakkingen spiegelen ons gouden bergen voor. Investering zijn altijd de moeite waard en verdienen zich razendsnel terug volgens de fabrikanten. Nou, ik wil niemand ontmoedigen maar dat je een hoop getallen met een klein korreltje zout dient te nemen lijkt me toch een redelijk veilig advies.

Maar ondanks hier en daar tegenvallende rendementen ben ik toch blij met alle investeringen die we gedaan hebben. Uiteindelijk wonen we hier fijn en of de investeringen zich nu in 5 of 7 jaar terugverdienen maakt me eigenlijk niet zo heel veel uit. Het doel was en is om bewuster met energie om te gaan en proberen zo min mogelijk te verbruiken en niet al te veel in te leveren op comfort. Dat lukt allemaal. Zonder dit voor mij overwegend positief gevoel , het is tenslotte vandaag de Dag van de Positiviteit! irriteren mij toch enkele “verkooppraatjes”. Welke bewaar ik nog even voor mijn volgende blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s